Πύλη του Αδριανού

Η πύλη του Αδριανού είναι μια μνημειώδης πύλη που μοιάζει σε μερικούς όρους με μια Ρωμαϊκή αψίδα του θριάμβου.

Διευρυνει εναν αρχαίο δρόμο απο το κέντρο της Αθήνας μέχρι το συγκρότημα κατοικοιών της ανατολικής πλευράς της πόλης συμπεριλαμβάνωντας τον ναό του Θεού Δία.

Έχει προταθεί οτι η αψίδα χτίστηκε για να γιορτάσει τον ερχομό του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριάνη και για να τον τιμήσουν για τις ευεργεσίες στην πόλη, η αφοσίωση στα κοντινά συγκροτήματα 131 η 132 μ.Χ. Δεν είναι σίγουρο πιός ηγούσε την αψίδα, αν και πιθανώς οι κάτοικοι της Αθήνας η άλλης Ελληνικής πόλης καταλάβαν την σχεδίαση και κατασκευή.

Υπήρχαν δύο επιγραφές στην αψίδα κοιτάζοντας σε αντίθετες όψεις που ονόμαζε ετσι και τους δίο ιδρυτές της Αθήνας, τον Θησέα και Αδριάνη. Αν και είναι ξεκάθαρο οτι οι επιγραφές σέβονται τον Αδριάνη, δεν είναι βέβαιο αν αναφέρονται στην πόλη ολόκληρη η την πόλη σε δύο μέρη, παλιό και καινούριο.

Η πρώιμη έννοια οτι η αψίδα μαρκάρισε την γραμμή τον αρχαίων τοίχων και έτσι ο διαχωρισμός μεταξύ παλιές και καινούριες περιοχές της πόλης αποδείχθηκαν λάθος μετα απο περιτέρου ανασκαφές. Η αψίδα βρίσκεται 325μ. νοτιοανατολικά απο την Ακρόπολη.

social position